Przepisy
#lowcarb sernik na zimno.
Idealna alternatywa dla osób z insulinooporonością i cukrzycą typu II.
Szybki i prosty przepis dla każdego:
Składniki na jedną tortownicę:
???? 150 g migdałów (należy je uprażyć)
????100 g zimnego masła
???? 15 g kakao
???? erytrytom (według preferencji, osobiście na całe ciasto zużyłam 60g słodzika - ilość słodzika zależy od preferencji smakowych)
???? 600 g twarogu sernikowego mielonego
???? 330 ml śmietanki 30%
???? 20 g żelatyny
???? 500 g mrożonych truskawek
???? 2 galaretki truskawkowy bez cukru
???? dekoracja - według preferencji
Przepis:
1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Spód sernika: Zmielone migdały (nie na mąkę, dobrze aby pozostały większe kawałki orzechów), masło (pokrojone na kawałki), kakao i słodzik zagnieść w misce. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Uwaga masa będzie mocno klejąca, należy ją rozprowadzić równomiernie w formie.
3. Spód do ciasta wstawić do nagrzanego piekarnika (160 °C) na 15 minut - następnie pozostawić do wystygnięcia.
4. Masa twarogowa:
- śmietanę ubić na sztywną pianę (można dodać słodzik);
- do ubitej śmietany, powoli i stopniowo dodawać twaróg - cały czas delikatnie mieszając;
- żelatynę rozpuścić w 200 ml wrzącej wody;
- żelatynę zahartować (do rozpuszczonej żelatyny dodawać po łyżeczce masy serowej, mieszając szynko - jeżeli nie zważy się i uzyskamy jednolitą konsystencję to dopiero taką żelatynę można dodać do całej masy serowej);
- gotową żelatynę dodać do masy serowej - całość dobrze wymieszać;
- masę serową rozprowadzić równomiernie na spodzie orzechowym;
- ciasto odstawić do lodówki. Jeżeli żelatyna została przygotowana prawidłowo to ciasto stężeje w ciągu 15-20 minut. W tym czasie można zrobić truskawkową warstwę.
5. Truskawkowa pianka:
- truskawki lekko rozmrożone lub całkowite rozmrożone (odsączyć z nadmiaru wody) zmiksować na gładka masę.
- 2 galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku, a następnie dobrze zmiksować z owocami.
- gotową pianką polać wierzch ciasta;
- pozostają tylko dodatki, u mnie prażone płatki migdałowe. Jako dodatki sprawdzą się również świeże owoce, polewa z gorzkiej czekolady lub wybrane orzechy;
6. Ciasto pozostawić na noc w lodówce. Moje było już gotowe po 3 godzinach ☺️
#dietetyk #piła #insulinooporność #ciasto
Pierniczki
Rozpoczyna się grudzień, a wraz z nim ŚWIĄTECZNY KLIMAT ❄️☃️ Każdy wie, że nie ma Świąt bez pierniczków!! Problem pojawia się kiedy jesteśmy na diecie i ograniczamy słodycze. Dlatego dzisiaj przychodzę do was z przepisem na pierniczki nieskowęglowodanowe.
Składniki do wykonania około 28 pierniczków:
????70 g mąki migdałowej (można samodzielnie zmielić migdały)
????30 g mąki kokosowej
????40 g masła
????2 jajka
????przyprawy: cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa, mielone goździki (można dodać również kakao)
????1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
????szczypta soli
????50 g gorzkiej czekolady 85%
????wybrane orzechy do dekoracji
????opcjonalnie można dodać słodzik
Przepis:
- W garnku na małym ogni rozpuść masło i odstaw je do ostudzenia;
- W misce połącz suche składniki (mąkę migdałową, mąkę kokosową, proszek do pieczenia) wraz z przyprawami - warto dodać dużo cynamonu, który nadaje słodki posmak;
- Żółtka rozdziel od białek;
- Białka ubij z dodatkiem soli;
- Żółtka wymieszaj z masłem, a następnie dodaj do suchych składników - za pomaca łyżki dobrze wymieszaj składniki;
- Do masy dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie połącz z całością - pod koniec możesz wyrobić ciasto dłońmi;
- Z gotowego ciasta zrób kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny (lub do zamrażarki na 30 minut);
- Ciasto włóż między dwa pergaminy papieru do pieczenia i rozwałkuj za pomocą wałka;
- Za pomocą wybranych foremek przygotuj ciasteczka. Uwaga! ciasto jest bardzo delikatne - można je przenieść z pergaminu za pomocą szpachelki na już gotową blaszkę;
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pierniczki;
- Pierniczki pieczemy w temperaturze 140 stopni z termoobiegiem przez 25 min;
- Gotowe pierniczki odstaw do wystygnięcia;
- Kiedy pierniczki wystygną należy przygotować czekoladę;
- W rondelku rozpuść odrobinę masła i dodaj czekoladę - wszystko robimy na małym ogniu. Czekoladę można również rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą gumowej szpatułki nałóż czekoladę na pierniczki. Możesz je ozdobić orzechami, suszoną żurawiną czy wiórkami kokosowymi.
- Ozdobne pierniczki włóż do lodówki na 15-20 min;
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Smacznego!!! Korzystaj w pełni z magii Świąt
Prebiotyczne bułeczki
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na prebiotyczne bułeczki ????
Bułki posiadają niski indeks glikemiczny, są sycące, bezglutenowe, a przede wszystkim wspierają pracę jelit.
Zawarta w nich babka płesznik poprawia jakość wypróżnień, eliminuje zaparcia (pod warunkiem podaży odpowiedniej ilości płynów ????) oraz przeciwdziała biegunką. Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu LDL, a jednocześnie podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL oraz obniża poziom trójglicerydów… a to tylko niektóre wspaniałe właściwości babki płesznik.
Składniki potrzebne do wykonana 9 bułeczek:
????50 g babki płesznik
????30 g siemienia lnianego
????300 g migdałów
????4 jajka kurze
????50 ml octu jabłkowego
????10 g sody
????80 g słonecznika - można dodać ulubione dodatki takie jak pestki dyni / otręby / suszoną żurawinę
????170 ml ciepłej wody
Przepis:
- Zacznij od zmielenia babki płesznik i siemienia lnianego. Składniki przenieś do dużej miski, w której później wyrobisz ciasto.
- Następnie zmiel migdały (nie muszą być dokładnie zmielone na mąkę - stopień zmielenia uwarunkowany jest indywidualnymi preferencjami).
- Zmielone migdały dodaj do miski, tak samo jak sodę.
- Wszystkie suche składniki wymieszaj dobrze łyżką.
- W kolejnym kroku do miski dodaj jaja, ocet jabłkowy, ciepłą wodę i za pomocą łyżki dobrze połącz ze sobą składniki.
- Ciasto można wyrobić przy pomocy drewnianej łyżki, rąk lub robota kuchennego.
- Gotowe ciasto odstaw na 5-10 minut. W tym czasie przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia oraz nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Za pomocą łyżki uformuj na blaszce do pieczenia 9 bułeczek. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między bułkami. Uwaga ciasto powinno być lejące, ale na tyle gęste aby się nie rozlewało po blaszce.
- Kiedy piekarnik będzie już nagrzany, piecz bułki przez 40 minut. Po tym czasie przenieś bułki na metalową kratkę i piecz jeszcze przez 10 min tak aby bułki podpiekły się dobrze od dołu.
- SMACZNEGO ☺️