Znaczenie tłuszczu w diecie dziecka
Żywienie dzieci stanowi ogromny problem. Widać to w gabinetach dietetycznych, gdzie coraz młodsze grupy wiekowe trafiają z problemami zdrowotnymi. Jest to związane między innymi z nadmierną ilością spożywanych cukrów prostych, a ograniczoną ilością produktów pełnowartościowych. Dzieci chętnie sięgają po słodkie przekąski i mączne produkty, zaś problem pojawia się w przypadku warzyw, źródeł białka oraz tłuszczu. W tym artykule chciałabym zaznaczyć jak ważna jest podaż tłuszczu w diecie dziecka.
Pierwszym i najważniejszym argumentem za wprowadzeniem do diety produktów bogatych w tłuszcz są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (skrót NNKT). NNKT jak sama nazwa wskazuje są niezbędne dla każdego organizmu niezależnie od wieku. Organizm człowieka nie wytwarza ich samodzielnie, dlatego muszą być dostarczane z dietą. Ich niewystarczająca podaż może spowodować nieprawidłowy rozwój mózgu, układu sercowo-naczyniowego i siatkówki oka.
Kolejnym argumentem nie mniej ważnym jest biodostępność witamin. Aby organizm dziecka mógł wchłonąć witamin z pożywienia potrzebna jest obecność tłuszczu. Bez tego składniku organizm dziecka nie wchłonie tak zwanych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach do których zaliczamy witaminę A, D, E i K. Niedobory tych witamin z kolei mogą prowadzić do zaburzenia wzrostu i rozwoju dziecka.
Tłuszcze wchodzą w skład komórek budujących organizm dziecka, są również składowa hormonów, odpowiadając za ich odpowiedni poziom i transport w organizmie.
Pamiętajmy o tym, że tłuszcze wpływają na walory smakowe potraw, a ich dodatek z pewnością poprawi smak i zapach potraw. Jest to niezwykle istotne w diecie niejadków. Obecność tłuszczu w posiłku pomaga w dostarczeniu do organizmu białka i węglowodanów. Dodatkowo obecność tłuszczu obniża indeks glikemiczny i podnosi indeks sytości posiłków, dzięki czemu dziecko jest bardziej i na dłużej syte.
A co z cholesterolem?
Cholesterol zawarte między innymi w maśle ogrywa kluczową rolę w rozwoju układu nerwowego - dlatego nie należy go pochopnie eliminować. Zaleca się aby w diecie dziecka było obecne masło.
Oczywiście tłuszcze tłuszczowi nie równy. Dlatego z diety dziecka należy eliminować tłuszcze trans, które negatywnie wpływają na rozwój młodego organizmu. Źródłem takich tłuszczy jest pieczywo cukiernicze, żywność typu fast food, różnego rodzaju przekąski typu chipsy ziemniaczane. Obecność tłuszczów trans w diecie negatywnie wpływa na wzrost stężenia cholesterolu, w tym frakcji LDL, wzrost ciśnienia krwi i przyczynia się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Dla prawidłowego rozwoju dziecka znaczenie ma również stosunek NNKT. Możemy tutaj wyróżnić kwasy omega-3 i omega-6. Ich stosunek w diecie powinien wynosić 1:3. Zbyt wysokie stężenie kwasów omegą-6 w stosunku do omega-3 jest niekorzystne dla zdrowia.
Podsumowując - po które tłuszcze sięgać w diecie dziecka:
- oliwa z oliwek. Jako dodatek do dań gotowych doskonale sprawdzi się oliwa tłoczona na zimno z pierwszego tłoczenia tak zwana oliwa z oliwek extra virgin.
- Masło - źródło cholesterolu oraz witaminy A i E.
- Olej lniany - bardzo dobre źródło NNKT z przewagą kwasów omega-3.
- Orzechy, nasiona i pieski np. Orzechy włoskie, pestki dyni, zmielone na świeżo siemię lniane.
- Ryby.
- Można sięgać również po inne oleje roślinne takie jak olej z pestek dyni.
Pamiętajmy o tym, że zarówno dobrej jakości tłuszcze zwierzęce jak i roślinne są niezbędnym elementem zbilansowanej diety dziecka. Restrykcyjne ograniczenia podaży tłuszczów może wpływać niekorzystnie na tempo wzrostu i rozwoju dziecka. Dodatkowo pamiętajmy, że dzieci mają większe zapotrzebowanie na tłuszcz niż osoby dorosłe. Jeżeli nie masz pomysłów jak zbilansować posiłki dziecka to zapraszam do współpracy.