Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jak zadbać o odporność zimą

zimowa-herbataKażdy wie, że okres zimowy jest specyficzną próbą dla naszego układu odpornościowego. Niestety wiele osób, zamiast cieszyć się urokami zimy, ten czas spędza na podcieraniu nosa. Dlatego dzisiaj przychodzę do was z radami, co warto wprowadzić, aby chronić się przed wirusami i bakteriami.

Moim dietetyczne motto brzmi „lepiej zapobiegać niż leczyć”, dlatego z chęcią podzielę się z wami moimi sposobami na to, jak poprawić funkcjonowanie układu immunologicznego. Tak naprawdę na odporność pracujemy cały rok, jednak w tym szczególnym okresie zachęcam do wprowadzenia następujących rad:

 

 

1. Pamiętaj o odpowiedniej podaży białka. Białko z pożywienia jest niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Odpowiednia podaż białka przekłada się na prawidłową produkcję przeciwciał, walczących z zagrożeniami zewnętrznymi. Do źródeł białka zaliczamy mięso, ryby, jaja, nabiał, orzechy, nasiona roślin strączkowych. 
2. Nie pomijaj w diecie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omegą 3. Odpowiadają one za wsparcie układu immunologicznego oraz pomagają w walce z infekcjami i stanami zapalnymi. Najlepszymi źródłami kwasów omegą- 3 w żywności jest olej lniany, olej konopny, tłuste ryby, orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chipa, jajka.
3. Wspieraj pracę przewodu pokarmowego poprzez żywność prebiotyczną i probiotyki. Każdy mój podopieczny wie, że przewód pokarmowy jest sercem naszej odporności. To właśnie tam dochodzi do pierwszego kontaktu z patogenami zewnętrznymi.
4. Zadbaj o odpowiednią ilość snu i odpoczynku. Prawidłowa regeneracja wzmacnia odporność oraz wpływa pozytywnie na zdrowie psychiczne.
5. Wprowadź optymalny wysiłek fizyczny np. spacery. Dzięki czemu poprawisz między innymi funkcjonowanie układu krążenie, układu oddechowego, układu nerwowego i układu pokarmowego.
6. Dzień zaczynaj od szklanki ciepłej wody, a w ciągu dnia pij dużo ciepłych napojów.
7. Do herbaty dodawaj imbir, który ma właściwości przeciwzapalne.
8. Pamiętaj o ciepłych ubraniach, nie zapominaj o czapce i rękawiczkach oraz zwróć uwagę na to, aby chronić nerki przed zimnem.
9. Zadbaj o odpowiednią podaż witamin i minerałów (warto rozważyć indywidualnie dobraną suplementację - w tym celu zapraszam na konsultację). Witaminy i minerały, które zasługują moim zdaniem na uwagę:
• witamina C - tej witaminy nie trzeba przedstawiać. Do jej naturalnych źródeł zaliczamy natkę pietruszki, dziką różę, acerolę, paprykę;
• witamina D3 - w okresie jesienno - zimowym jest suplementacja należy do niezbędnych;
• cynk - ma właściwości immunomodulujące. Do jego źródeł zaliczamy: mięso, sery żółte, kaszę gryczaną, pestki dyni, ryby, nasiona słonecznika, jaja, ziarna sezamu;
• selen - moduluje on układ odpornościowy, a znaleźć go możemy w orzechach brazylijskich, jajach, łososiu;
10. Rozważ wprowadzenie do diety ziół (pamiętaj o konsultacji ze specjalistą - zioła wchodzą w interakcje z lekami i powinny być dobrane indywidualnie). Moje ulubione zioła na okres jesienno zimowy to czystek i andrographis. Dodatkowo na uwagę zasługuje czarny bez.
• czystek - jest to zioło o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybicznych. W okresie zimowym doskonale sprawdzają się ciepłe napary ziołowe;
• czarny bez - w formie syropu doskonale działa przeciwwirusowo;
• andrographis - pod postacią suplementacji doskonale wspiera układ odpornościowy i oddechowy;

 
Oczywiście sposobów na poprawę odporności jest dużo więcej. Pamiętajmy przede wszystkim o tym, że zrównoważona dieta bogata w witaminy, minerały i różnego rodzaju prozdrowotne związki to fundament naszej odporności. Zapraszam do współpracy indywidualnej i doboru właściwego stylu życia do Twoich potrzeb.