Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jak naturalnie wesprzeć wątrobę?

wątrobaOdczuwasz dyskomfort z prawej strony pod przeponą / występują u ciebie problemy z cholesterolem i zwiększoną masą ciała / masz cukrzycę typu II lub insulinooporność / czujesz, że coś dzieje się z twoją wątrobą? Ten artykuł jest właśnie dla Ciebie.

Początkowo problemy z wątrobą nie muszą dawać żadnych wyraźnych objawów związanych z bólem. Wątroba nie boli, nie jest unerwiona czuciowo. Kiedy dojdzie do znacznego powiększenia wątroby możemy odczuwać ból wywołany przez ucisk gruczołu na inne narządy i tkanki.

Najczęściej u pacjentów obserwuje się stłuszczenie wątroby. Uwaga!! Stłuszczenie wątroby nie musi być związane ze spożywaniem alkoholu. Aktualnie już u dzieci obserwuje się niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Przyczynę tej choroby możemy upatrywać w nieprawidłowym żywieniu, które prowadzi do otyłości wisceralnej. Otyłość wisceralna jest dużym zagrożeniem dla zdrowia.

 

Kilka słów o niealkoholowym stłuszczeniu wątroby

Do niealkoholowego stłuszczenia wątroby dochodzi wskutek odkładania tłuszczu w obrębie komórek wątrobowych. Jest to następstwo diety wysoko cukrowej, w tym diety wysokowęglowodanowej (trzeba być świadomym, że węglowodany rozkładane są do glukozy, czyli cukru, oczywiście mają błonnik oraz inne składniki odżywcze, ale tutaj znacząca jest nadwyżka cukru, którego nie wykorzysta nasz organizm jako źródła energii), obecności żywności wysoko przetworzonej i spożywania rafinowanych tłuszczy. Niealkoholowe stłuszczenie wątroby zwiększa ryzyko przedwczesnej miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych, wpływa również na zaburzenie funkcjonowania wątroby, która pełni ogrom funkcji w organizmie, nie tylko odpowiada za detoksykację, ale magazynuje witaminy, wpływa na prawidłowe trawienie, odporność organizmu itd. Do najczęstszych objawów możemy zaliczyć przewlekłe zmęczenie, biegunki, brak apetytu, problemy z koncentracją, podwyższony poziom trójglicerydów, nieprawidłową aktywność enzymów wątrobowych, uczucie dyskomfortu po prawej stronie brzucha.

 

Składniki, które wspierają pracę wątroby oraz wpływają na produkcję żółci

  1. aminokwasy, czyli nic innego jak białko. Białko które dostarczamy z diety jest niezbędne w procesach detoksykacyjnych wątroby. W szczególności aminokwasy glicyna i tauryna wpływają na prawidłową produkcję i skąd żółci.
  2. Cholina, czyli witamina B4 do jej źródeł zaliczamy żółtka jaj i podroby. Osoby żyjące w przewlekłym stresie mają często zwiększone zapotrzebowanie na cholinę, dlatego można wspomagać się jej suplementacją. Cholina jest niezwykle ważna również dla układu nerwowego. Nie zapominajmy o pozostałych witaminach z grupy B, których nie może zabraknąć podczas regeneracji wątroby.
  3. Witamina C - bez niej wątroba nie przekształci cholesterolu w kwasy żółciowe, które są ważnym elementem składowym żółci. Bardzo łatwo o niedobory witaminy C ze względu na niewystarczającą jej podaż wraz z dietą i częste zwiększone zapotrzebowanie organizmu.
  4. Ostropest plamisty wspomaga regenerację wątroby i chroni jej komórki.
  5. Morwa biała - wyciąg z morwy białej działa przeciwzapalnie oraz chroni komórki wątroby przed uszkodzeniem.
  6. Cebula przyczynia się do zwiększenia wydzielania żółci.
  7. Czosnek - pomaga pozbyć się szkodliwych toksyn.
  8. Kurkuma - wykazuje działanie przeciwzapalne i wspomaga regenerację wątroby. Wpływa również pozytywnie na procesy oczyszczania wątroby.
  9. Sulforafan obecny między innymi w brokułach wspiera detoksykację wątroby.

Nawet kiedy Twoja wątroba jest zdrowa warto o niej pamiętać i wspierać jej funkcje detoksykacyjne poprzez zdrową dietę. Pamiętajmy o tym, że wątroba każdej doby wykonuje ogrom prac związanych właśnie z detoksykacją naszego organizmu, to przez nią przechodzą toksyny, patogeny, leki. W momencie kiedy dojdzie do osłabienia funkcji wątroby, jej obciążenie może odbić się znacząco na zdrowiu.