Czy warto stosować astaksantynę?
W przyrodzie występuje wiele drogocennych związków o właściwościach prozdrowotnych. Jednym z takich związków jest właśnie astaksantyna. Aktywność biologiczna astaksantyny ma niebagatelne znaczenie w zapobieganiu różnym chorobom, może mieć również wpływ na poprawę stanu zdrowia i jakości życia. Niestety organizm człowieka nie syntetyzuje astaksantyny i jednym sposobem na skorzystanie z wielorakich właściwości asntaksantyny jest jej dostarczenie wraz z dietą lub suplementacją.
Pomimo, że astaksantyna zyskuje na popularności to pacjenci w moim gabinecie dietetycznym często spotykają się z nią po raz pierwszy. Dlatego zacznę od wyjaśnienia czym jest astaksantyna. Astaksantyna to nic innego jak pochodna karotenoidów. Jest to związek naturalnie występujący w przyrodzie, dzięki czemu możemy pozyskiwać ją z odpowiednich gatunków alg morskich (przykładowo z alg Haematococcus pluvialis). Do produkcji komercyjnych suplementów często wykorzystuje się astaksantynę z hodowli bakterii np. Agrobacterium auranticum . W diecie astaksantynę możemy znaleźć między innymi w languście, krabie, krewetkach, w mniejszych ilościach w łososiu czy pstrągu różowatym (istotna tutaj jest jakość i pochodzenie produktów, która wpływa na zawartość astaksantyny). Niestety z dietą nie jesteśmy w stanie pozyskać terapeutycznej dawki astaksantyny, dlatego jeżeli chcemy uzyskać określony efekt niezbędna będzie suplementacja.
Za co warto pokochać astaksantynę?
- Za jej właściwości antyoksydacyjne. Astaksantyna jest dużo silniejszym antyoksydantem od witaminy C i E. Dzięki swoim silnym właściwościom antyoksydacyjnym skutecznie niweluje wolne rodniki, chroni komórki śródbłonka przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym.
- Za właściwości kardioprotekcyjne. Astaksantyna może zapobiegać chorobom związanym z układem krążenia. Ma właściwości przeciwzakrzepowe. Dzięki działaniu przeciwzapalnym astaksantynę można wykorzystać przy leczeniu między innymi miażdżycy. Astaksantyna redukuje poziom cytokin prozapalnych w neutrofilach i hamuje również procesy powstawania mediatorów stanu zapalnego.
- Za właściwości immunomodulujące. Astaksantyna stymuluje układ odpornościowy. Badania sugerują, że astaksantyna może hamować wzrost nowotworów.
Zastosowanie astaksantyny w praktyce
- W poprawie ogólnego stanu zdrowia organizmu oraz prewencji i leczeniu chorób takich jak cukrzyca (ma wpływ na obniżenie glukozy we krwi i zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę), chorób neurodegeneracyjnych (dzięki właściwościom antyoksydacyjnym) , chorób tarczycy czy oczu.
- W okresie wiosenno letnim. Astaksantyna pełni funkcję naturalnej ochrony przed działaniem promieniowania UV.
- W kosmetologii astaksantyna opóźnia procesy starzenia się skóry, redukuje powstawanie plam starczych i zapobiega hiperpigmentacji skóry.
- W sporcie przyśpiesza regenerację, redukuje zakwasy po treningu, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej
Dawki terapeutyczne:
- 2 mg - 4 mg/dobę wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
- 6 mg - 8 mg/dobę wykazuje właściwości ochronne przed promieniowaniem UV, poprawia kondycję skóry, wspiera pracę mózg, wykazuje działanie ochronne neuronów, wspiera obniżenie poziomu glukozy we krwi i poprawia insulinowrażliwość.
- 8 mg - 12 mg/dobę wspomaga łagodzenia stanów zapalnych i poprawia siłę i wytrzymałości u sportowców.
Na biodostępność astaksantyny ma wpływ dieta. Udowodniono, że obecność tłuszczów poprawia jej biodostępność. Dlatego nie należy eliminować z diety tłuszczów, są one bardzo ważne i potrzebne o czym można przeczytać w moich poprzednich artykułach.
Jeżeli chcesz dobrać skuteczną suplementację to zapraszam do współpracy indywidualnej oraz do przeprowadzenia badania biorezonansem VIEVA.