Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Czy dieta wysokotłuszczowa to nowa dieta cud.

Wielu pacjentów przychodzi do dietetyka z nadzieją, że dostaną patent na dietę cud. Bo w końcu wielu z nich dochodzi do ściany i w akcie desperacji szuka nowego sposobu na pozbycie się zbędnych kilogramów. Może ten problem właśnie dotyczy Ciebie mój drogi czytelniku. Zastanów się, ile diet już stosowałeś i jakie były ich późniejsze efekty. Czy stosowane diety kończyły się efektem jojo?

Na wstępie powiem, że nie istnieje coś takiego jak dieta cud. Aby schudnąć, a przede wszystkim doprowadzić swój organizm do równowagi należy zmienić dotychczasowy styl życia. Dieta wysokotłuszczowa nie jest kolejną dietą cud, ale może być alternatywą dla dotychczasowego sposobu żywienia.

Jednym z rodzajów diet wysokotłuszczowych jest dieta ketogeniczna. W ostatnim czasie zyskuje ona na popularności jednak źle wprowadzona może skończyć się nieprzyjemnymi objawami. Dieta wysokotłuszczowa zakłada niskie spożycie węglowodanów na korzyść tłuszczy. Swoje zastosowanie odnajduje m.in. w leczeniu padaczki, cukrzycy typu II, nadciśnienia, zaburzeń lipidowych itd.

 

Czym tak właściwie jest stan ketozy?

Ketoza to nic innego jak proces rozkładu tłuszczu (trójglicerydów) do ciał ketonowych, z których później organizm może czerpać energię. Wyróżniamy trzy rodzaje ciał ketonowych: acetooctan (badany w moczu), beta-hudroksymaślan (badany w krwi z palca) i aceton (mierzony z oddechu).

Aby sprawdzić, czy organizm jest w stanie ketozy bada się poziom ketonów, na początku diety będzie ich więcej we krwi z tego względu, że organizm musi przejść okres adaptacyjny i nauczyć się z nich korzystać. Ketoadaptacja to nic innego jak odpowiedz organizmu na ograniczenie węglowodanów. Keto adaptacja zajmuje od kilku tygodni do kilku miesięcy (ale może trwać znacznei dłużej). Do jednej z najważniejszych korzyści ketoaaptacji należy zwiększenie liczby mitochondriów (odpowiedzialnych za produkcję energii) w komórce. Po upływie stanu ketozy poziom ciał ketonowych we krwi waha się od 0,5 do 7 mmol/l. U osoby będącej na diecie wysoko węglowodanowej poziom ten waha się od 0 do 0,4 mmol/l.

Pół jabłko - pół hamburger

 

 

Jedzenie zdrowe i niezdrowe

 

 

Ketozę można wywołać dietą lub głodówką. W ketozie wywołanej dietą zazwyczaj powstaje mniej ciał ketonowych. Jednak proszę pamiętać, że głodówka pomimo wielu korzyści może być niebezpieczna dla zdrowia. Brak odpowiedniego przygotowania i złe wprowadzenie mogą skutkować między innymi utratą przytomności. Podczas wejścia w ketozę poprzez dietę kluczowe są pierwsze 48 godzin, kiedy to organizm zużywa zapasy glikogenu. Obniżenie poziomu cukru i pozbycie się zapasów glikogenu pozwalają na wejście w stan ketozy.

Post przerywany (o którym już pisałam w poprzednich artykułach), ketoza czy głodówka prowadzą do obniżenia insuliny do poziomu fizjologicznego. Dzięki temu organizm może zacząć produkować energię z tłuszczy. Dodatkowo należy pamiętać, że insulina stymuluje odkładanie tłuszczu, a przy jej wysokim poziomie utrudnione jest spalanie tłuszczu. Ważnym aspektem dla osób chorujących przykładowo na insulinooporność jest fakt, że obniżenie poziomu insuliny wywiera korzystny wpływ na poprawę wrażliwości organizmu na insulinę – jest to niezwykle ważne w leczeniu insuinooporości.

Z ciekawostek nawet szczupły człowiek może zgromadzić 30 – 60 tysięcy kalorii w postaci tłuszczu, u osoby o przeciętnej wadze wartość ta może sięgać 100 tysięcy, a osoba otyła może zgromadzić nawet 200 tyś kalorii.

Stanu ketozy nie należy mylić z kwasicą ketonową, która występuje w przypadku źle leczonej cukrzycy. Wtedy poziom ketonów może wzrosnąć do 15 -25 mmol/l, przy czym poziom cukru jest bardzo wysoki (powyżej 200), a pH we krwi spada.

Odpowiednio skonstruowana dieta wysokotłuszczowa może poprawić profil lipidowy poprzez obniżenie lipoprotein o małej gęstości (LDL), a zwiększenie lipoprotein o dużej gęstości (HDL) i o obniżenie trójglicerydów.