Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Cukier to biały narkotyk

cukier w kostkachNadmiar cukru stanowi ogromny problem w naszym społeczeństwie. Od dziecka mamy nieograniczony dostęp do cukru, który prowadzi do uzależnienia. Spożycie cukru wiąże się ze wzrostem dopaminy (hormonu przyjemności) co w konsekwencji prowadzi do uzależnienia. Podobnie na nasz organizm działają narkotyki, dlatego cukier można do nich przyrównać. Równie mocno jak nie mocniej cukier potrafi uzależnić i bardzo ciężko jest z niego zrezygnować. Dlatego w tym przypadku owocna może okazać się współpraca z dietetykiem. Spożywanie nadmiernej ilości cukru ciągnie za sobą wiele konsekwencji zdrowotnych. Każdy dietetyk wie, że jego nadmiar przyczynia się do rozwoju m.in. chorób cywilizacyjnych.

Konsekwencje spożywania nadmiaru cukru

Cukier już na etapie przewodu pokarmowego może wyrządzić wiele szkód. Między innymi za jego sprawą może dojść do rozwoju grzybicy w jelitach i zaburzenia mikrobiomu na korzyść bakterii potencjalnie patogennych.

Zbyt duże spożycie cukru może prowadzić do hiperglikemii co z kolei wiąże się z hiperinsulinemią. Wzrost poziomu insuliny przyczynia się do stymulowania odkładania tłuszczu pod postacią tkanki tłuszczowej.
Insulinooporność, która rozwija się w konsekwencji zbyt dużego spożycia cukru (nie jest to jedyna przyczyna) wchodzi w skład zespołu metabolicznego. Nie występuje jako odrębna jednostka chorobowa, gdyż często towarzyszą jej inne schorzenia, takie jak nadciśnienie, otyłość, podwyższony poziom cholesterolu LDL czy trójglicerydów.

Stłuszczenie wątroby to kolejna konsekwencja nadmiernego spożycia cukru, który nie zostanie przemieniony w naszych komórkach w energię. Nadmiar glukozy w wątrobie metabolizowany jest do tłuszczy. Obecnie stłuszczenie wątroby dotyczy nawet małych dzieci. Mówiąc o stłuszczeniu wątroby, należy również zatrzymać się przy fruktozie. Jest to cukier, który nie podnosi poziomu insuliny tak jak glukoza jednak w nadmiarze stanowi niebezpieczną toksynę dla wątroby. Może prowadzić do niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Fruktoza obecna jest głównie w słodyczach pod postacią syropu glukozowo-fruktozowego i owocach, dlatego soki owocowe w nadmiarze zwiększają ryzyko stłuszczenia wątroby i występowania cukrzycy typu 2.

Dieta to nic innego jak zmiana stylu życia, dlatego warto zacząć od małych zmian. Już odstawienie samego nadmiaru słodyczy może nieść ze sobą wiele korzyści.

Korzyści z odstawienia słodyczy w ramach profilaktyki

Już nawet po kilku dniach odstawienia słodyczy zmniejsza się na nie apetyt. Dochodzi również do zmiany na poziomie odczuwania smaku. Smak zaczyna się wyostrzać i zmienia się próg odczuwania smaku słodkiego. Produkty, które wcześniej przez nasze kubki smakowe nie były odbierane jako słodkie, zaczną inaczej smakować, zaś same w sobie słodycze zaczną być zbyt słodkie.
Często słodycze stanowią nadprogramowe kalorie. Nadwyżka kaloryczna zaś prowadzi do gromadzenia tkanki tłuszczowej. Rezygnacja z nich może przyczynić się do utraty nadmiernych kilogramów.
Poprawa jakości snu. Słodycze niekorzystnie wpływają na higienę snu. Cukier wpływa na uwalnianie w organizmie kortyzolu. Przez co organizm jest pobudzony.
Więcej energii, polepszenie samopoczucia, wyciszenie i uspokojenie organizmu to kolejne korzyści, jakie niesie ze sobą odstawienie słodyczy. Słodycze gwałtownie wpływają na poziom glukozy we krwi. Najpierw dochodzi do gwałtownego wzrostu cukru we krwi, wywierając efekt pobudzający na organizm, dając mylne uczucie wzrostu poziomu energii, a następnie dochodzi do gwałtownego spadku cukru, wywołując często uczucie senności. Gwałtowne skoki i spadki cukru mogą dawać uczucie rozdrażnienia organizmu.